Osallistun tänä vuonna soveltavan positiivisen psykologian koulutukseen. Tuliaisina jaan teille tutkimustietoa ja havaintoja näiltä päiviltä. Edellinen blogikirjoitukseni käsitteli Fixed ja Growth Mindsetin hyödyllisyyttä työnhaussa ja tällä kertaa tutkin ’Resilienssin’ käsitettä.
Oletko miettinyt, kuinka selviydymme vakavista elämänmuutoksista, kuten sairaudesta, työttömyydestä tai avioerosta? Resilienssin käsite voi auttaa ymmärtämään kykyämme selviytyä ja jatkaa elämässä eteenpäin.
Käsitteelle ei ole yksiselitteistä suomennosta, mutta sillä tarkoitetaan taitoa voittaa vastoinkäymiset. Tällöin et kasva kiinni ongelmaasi, uhriudu tai ratkaise ongelmaasi haitallisin keinoin kuten päihteillä. Taito ei ole synnynnäinen, vaan kykenet kehittämään sitä itsessäsi.
Millä tavoin voimme ylläpitää ja kehittää resilienssiämme?
- Ymmärtämällä sen, että vastoinkäyminen on tapahtunut, mutta on edelleen asioita joihin sinä pystyt vaikuttamaan: kuinka sinä reagoit ja tulkitset tilanteen. Ajatteletko, että hankala tilanne menee jonain päivänä ohi, että se on yksittäistapaus ja että sinulla on vaikutusmahdollisuus asioiden muuttamiseksi paremmaksi? Eli tarkoittaako työttömyytesi sinulle sitä, että olet tuomittu työttömyyteen lopun elämääsi, vai näetkö itsesi hyvänä työntekijänä ja työkaverina irtisanomisesta huolimatta ja lähdet hakemaan uutta työtä askel kerrallaan?
- Hyväksy se tosiasia, että elämäsi muuttuu joiltakin osin sairauden, työttömyyden tai avioeron vuoksi. Urasuunnitelmasi voivat muuttua, mutta kuka sanoo että muutoksen tulisi olla kohdallasi vain kielteinen?
- Aseta uudistettuja tavoitteita, jotka sopivat nykyiseen elämäntilanteeseesi ja tavoitteita jotka vievät sinut kohti haluamaasi tulevaisuutta. Kysy itseltäsi mikä olisi yksi asia, jonka kykenen tekemään tänään ja joka vie minut kohti haluamaani tavoitetta.
- Vaali myönteistä käsitystä itsestäsi. Luota siihen, että kykenet ratkaisemaan eteentulevia ongelmia. Tähän ikään tulessasi olet ratkaissut jo monia hankalia tilanteita. Mitä ne olivat ja kuinka ratkaisit ne? Mitä voisit oppia niistä suhteessa käsillä olevaan ongelmaasi?
- Mitä muuta sinä olet kuin kohtaamasi vaikeus?
- Mitä olet menettänyt, mutta mitä sinä et ole menettänyt?
- Hakeudu vuorovaikutukseen ihmisten kanssa, jotka uskovat vahvuuksiisi ja joilta voit saada tukea. Näin kiitollisuuden ja anteliaisuuden tunteet kasvavat.
- Kärsimys ei kaunista ketään. Mutta sen sivutuotteen voit kokea kasvaneesi henkisesti. Tutkijat puhuvat Post Traumatic Growth -käsitteestä. Ajan kuluessa vastoinkäymisen voi sijoittaa osaksi elämäntarinaansa. Esimerkiksi työttömyys olikin käännekohta, joka mahdollisti urahaaveen toteuttamisen.
Mikäli haluat tutustua lisää Resilienssin käsitteeseen, suosittelen tutustumaan Martin Seligmanin artikkeliin ’Building Resilience’ (Harvard Business Review, hbr.org)